توصيه هاي بهداشتي درخصوص نگهداري و مصرف روغنها و چربيها
- دور از نور، رطوبت، حرارت، اكسيژن هوا، آهن و مس قرار گيرد چون باعث تشديد فساد در روغن ميگردد.
- پس از هر بار مصرف روغن، درب ظرف محكم بسته شود.
- توجه داشته باشيد كه ميزان اسيد چرب اشباع روغنها حداكثر 25% و اسيد چرب ترانس آنها بايد كمتر از 10 درصد باشد.
- براي مصرف غذاهاي سرخ كردني از روغن مخصوص سرخ كردن، استفاده نماييد، چون در مقابل حرارت پايدارترند.
- روغنهاي جامد بخاطر دارا بودن كلسترول بد (نامطلوب) داراي اثرات سوء بر سلامت انسان ميباشند.
- تاحد امكان غذاهاي سرخ شده در روغن را كمتر مصرف كنيد، اگر مجبور شديد غذا را سرخ كنيد، از حرارت كم استفاده كنيد تا روغن نسوزد و باقيمانده روغن را دور بريزيد.
- در بين روغنها، روغن زيتون از منابع بسيار خوب روغن ميباشد چون باعث كاهش كلسترول بد (نامطلوب) ميشود و براي سلامتي قلب و عروق مفيد است.
- روغن سوياي مايع براي فرآيندهاي سرد نظير تهيه سالاد مناسب است و نبايد آن را حرارت داد.
- كره را براي مصارف كوتاه مدت بايد داخل يخچال و براي نگهداري بيشتر بايد داخل فريزر قرار داد.
مقايسه چربي 4 نوع ماده غذايي: چربي شير معمولي 5/2% است، چربي بستني حدود 10-8% چربي فرآوردههاي حجيم شده بلغور و ذرت مانند پفك حدود 25% و چربي انواع چيپس حدود 40% ميباشد، بياييم هم در مصرف و هم در نگهداري آنها دقت نماييم.
توصيه هاي بهداشتي درخصوص نگهداري و مصرف تخم مرغ
- تخم مرغ داراي پوسته آهكي است و تا لحظه مصرف نبايد شسته شود و صدمه ببيند چون مقدمات فساد آن مهيا ميگردد.
- زمان حرارت (زمان جوش خوردن) تخم مرغ نبايد از 7 دقيقه كمتر باشد تا از مسموميت احتمالي جلوگيري گردد و همچنين نبايد از 9 دقيقه تجاوز كند زيرا هضم آن براي معده سنگين ميشود.
- تخم مرغ در موقع تكان دادن نبايد لق بزند .
- تخم مرغ خام در مقابل نور بايد به رنگ زرد و شفاف باشد.
- تخم مرغ نبايد سفيده و زرده آن بعد از شكستن با هم مخلوط شده باشد.
توصيههاي بهداشتي در مورد نان و غلات
- فروش انواع ماكاروني، رشته آشي و پلوئي و آرد جهت مصارف خانگي بشكل فله و باز خلاف مقررات ميباشد.
- نان بايد قبل از قرار دادن در داخل نايلون خنك گردد زيرا در غير اينصورت نان داغ در داخل نايلون اصطلاحاً عرق كرده و با توجه به رطوبت حاصل از تعريق ممكن است كپك بزند.
- مصرف برنج بصورت كته به سبب از بين نرفتن مواد مغذي آن بهتر از برنج آبكش ميباشد.
- نان سنگك به جهت دارا بودن آرد كامل (سبوس دار) داراي ارزش تغذيهاي بالاتري نسبت به نانهاي ديگر ميباشد.
توصيه هاي بهداشتي لازم درخصوص نگهداري و مصرف شير
1- حداكثر زمان نگهداري شير پاستوريزه 48 ساعت در يخچال با دماي 4 درجه سانتيگراد ميباشد، اما براي شير استريليزه حداكثر زمان نگهداري 6 ماه ميباشد، بعد از باز شدن پاكت شير بايستي سريعاً به مصرف برسد و در يخچال نگهداري گردد.
2- زمان جوشيدن شيرخام از لحظه جوش به مدت يك دقيقه ميباشد و بيشتر از اين سبب از بين رفتن ويتامينها و پروتئينهاي شير ميگردد.
3- شير نبايد در مجاورت نور خورشيد قرار گيرد چون سبب از بين رفتن 80% ويتامين B آنها ميشود.
توصيه هاي بهداشي در مورد ميوهها و سبزيها
- ميوهها و سبزيها پس از شستشو و ضدعفوني كردن بايد در يخچال نگهداري شوند.
- از دست زدن كودكان به ميوهها و سبزيهاي خام كه هنوز خوب شسته نشدهاند بايد جلوگيري كرد.
- توصيه ميشود براي حفظ و بقاء مواد مغذي سبزيها، حتيالمقدور اين مواد به شكل آب پز و با بخارپز تهيه شوند. بدين صورت كه ابتدا آب را بمقدار كم تا حدود 60 درجه سانتيگراد گرم كرده سپس سبزيها را داخل آن ريخت و درب آن را بست، با اينكار آنزيمي كه باعث از بين رفتن ويتامينها ميشود خود در اثر حرارت بياثر ميگردد.
- سبزيها هرچه خردتر شوند ويتامين آنها بدليل تماس زياد با هوا بيشتر از دست ميرود.
|